Воскресенье, 05.05.2024, 13:11

Мой сайт

Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Главная » 2010 » Июль » 30 » Як розмножуються бджоли?
09:57
Як розмножуються бджоли?

Як розмножуються бджоли?

Для медоносних бджіл характерні дві форми розмножен­ня: двостатева і партеногенез. Перша відбувається у три етапи: осіменіння, запліднення та відкладання яєць маткою. При партеногенезі особина бджолиної сім'ї (трутень) розви­вається із незапліднених яєць.
 У якому віці паруються матки?
Матка перший очисний та орієнтовний обліт здійснює у 6—12-денному віці після народження, а парується на 10— 12-й день. Неплідні матки у віці понад 35 днів втрачають здатність до парування. Як правило, в 14-денному віці плідна матка вже розпочинає яйцекладку. Парування маток відбу­вається при температурі повітря не нижче 19°С. Матка може вилітати на парування кілька разів і паруватися з 6—10 трутнями.
 Як відбуваються запліднення яєць та їх відкладання маткою?
Яйце плідної матки з яєчника надходить у непарний яйцгпрохід. Тут на нього із сім'яприймача потрапляє сперма. В сім'яприймач сперма надходить під час парування матки з трутнями. Після того як спермій проникне в яйце, яйце­клітина заплідниться.
 Який механізм відкладання плідною маткою запліднених і незапліднених яєць?
Сперма із сім'яприймача потрапляє на яйце при надход­женні його в непарний яйцепровід у результаті дії нервового імпульсу при опусканні черевця матки у вузьку бджолину комірку. Нервовий імпульс виникає в результаті стискання чутливих волосків на черевці матки. При відкладанні яйця у трутневу комірку, яка ширша, ніж бджолина, чутливі волоски не подразнюються, нервовий імпульс не виникає, сперма на яйце не потрапляє і воно залишається неза- плідненим. Із нього згодом розвиваються трутні.
Просмотров: 4020 | Добавил: Vebmister | Теги: матка, бджоли | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: